Hírek

TÁJÉKOZTATÁS

Felső övezeti ivóvíz ellátás.

 

A „Felső övezeti” ivóvíz ellátást biztosító tervanyagok engedélyének határideje rövidesen lejár. Annak érdekében, hogy a terv – és a szervezők által bele fektetett rendkívül sok munka, valamint a tulajdonosok által bele fizetett pénz – ne vesszen el, az engedély meghosszabbítására intézkedtünk.

Az engedély meghosszabbítása további egy évig lehetséges. Ezt követően – amennyiben nem kezdődik meg legalább részlegesen a megvalósítás – újra végig kell csinálni a tervezési, és engedélyezési munkákat.

Az érintett tulajdonosoknak az érdeke, hogy ebben az egy évben megszerveződjenek a megvalósítás érdekében. Részünkről a korábbiakhoz hasonlóan minden segítséget megadunk az eredményes munka érdekében.

Egyúttal megköszönöm azoknak a szervezésben részt vett tulajdonosoknak a munkáját, akik a többiek érdekében hatalmas erőfeszítéseket tettek, rengeteget dolgoztak a siker érdekében. Nem rajtuk, és nem rajtunk múlott, hogy eddig érdemben nem volt eredménye a megvalósításnak.  

 

Pákozd, 2012. január 18.

 

                                                         Takács János

                                                          polgármester

Tájékoztató a „Felső övezeti ivóvízhálózat” megvalósításának jelenlegi helyzetéről.

Az ivóvíz hálózatának megvalósítása érdekében a szervezők hónapok óta nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy megfelelő létszámban vegyenek részt az érintettek a hálózat kiépítésében. Az előre haladás érdekében több száz adatot gyűjtöttek ki a földhivatali nyilvántartásból, dolgoztak fel áttekinthető táblázatokba, amelyet rendszeresen frissítettek, levelek, telefonhívások sokaságát vállalták magukra. Rendszeresen személyes egyeztetésekre került sor a polgármesteri irodában, ahol közösen értékeltük az adott időszakban rendelkezésre álló adatokat. Ezek alapján döntöttünk arról, hogy április végén fórumot szervezünk. Azonban ennek sem volt kellő hatása a szervezettségre.

 

A visszajelentkezések ismeretében lehatárolásra kerültek azok a területek, utcák, ahol egyáltalán realitása van a jelentkezések alapján a megvalósításnak. Eszerint a Páskom (Ibolya – Tátika – Tulipán nyugati ága – Viola – Szegfű – Dália – Hóvirág – Pipacs – Nefelejcs utcák), valamint a Bella-völgy szervezettsége érte el azt a minimális szintet, aminek alapján kijelölésre kerültek ezek a szakaszok.

Erre kértünk be kivitelezői ajánlatokat, valamint tárgyaltunk finanszírozásban jártas vállalkozóval pénzügyi konstrukcióról. Egyeztettem a szolgáltató DRV Zrt-vel az ütemezett megvalósítást. Ilyen módon minden előzetes feltétel megteremtettünk a megvalósítás érdekében.

A Belső hegyi részben rendkívül alacsony a szervezettség. Ezért egyes utcákban (Som – Rizling – Mandula) az érintett szakaszokra szerveződik a kivitelezés. Ugyanilyen módon szervezik az Akácfa utcát.

 

A Páskom – Bella-völgy érintett szakaszain változó arányokban (pl Tulipán utca 100 %-ban jelentkeztek a tulajdonosok), de összességében 40 % körüli szervezettséget sikerült elérni. Ez azt jelenti, hogy még nincsen meg a realitása a megépítésnek, hiszen az egy ingatlanra eső költség irreálisan magas. Bebizonyosodott ezzel az, amit minden alkalommal jeleztem, hogy akkor lehet az érintettek számára reális ára a megvalósításnak, amennyiben sokan vállalják azt.

 

Ismerve a számokat látható, hogy a kijelölt szakaszok egy ingatlanra eső költsége 100 %-os részvétel esetén 260 ezer forint környékén megállna. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 67-70 % körüli jelentkezés esetén is vállalható mértékű volna a megvalósítás költsége.

 

Meglepő tapasztalat az is, hogy azoknak egy jelentős része sem jelentkezett a megvalósításban való részvételre, akik a tervezési költségekhez hozzájárultak. Ugyanez mondható el a Fundamenta szerződéseket kötőkre.

 

Fentiek értelmében kérem az összes érintettet, hogy még egyszer gondolják át, milyen lehetőségtől esnek el azzal, ha nem valósul meg a hálózat. Összességében mintegy 10-12 fő szervező több éves munkája mellett, egy engedéllyel rendelkező 6,5 millió forintot érő terv veszik el. Ezzel gyakorlatilag évekre vetik, vagy vethetik vissza az ivóvíz hálózat megvalósulását, amely végső soron az ingatlan tulajdonosok érdekét szolgálná, és nem utolsó szempont az sem, hogy az ingatlanok értékét növelné.

 

A szervezőkkel együtt reméljük, hogy még mindig változhat a jelentkezők száma. Többen belátják, hogy milyen esélyt jelent számukra a fejlesztés megvalósulása. Ellenkező esetben senki más – sem a szervezők, sem az önkormányzat - nem lesz okolható azért, hogy a beruházás nem valósul meg.

 

Pákozd, 2011. június 2.

                                                                       A Szervezők megbízásából:

 

 

 

                                                                       Takács János

                                                                       polgármester

Vissza