Hírek

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

 Indulhat a székesfehérvári csatornaprojekt

 Székesfehérvár, 2011. január 26. A „Székesfehérvár Megyei Jogú Város és térsége – Pákozd, Pátka, Seregélyes – szennyvízcsatorna hálózatok bővítése” projekt valamennyi közbeszerzése eredményesen lezárult. Az Önkormányzati Társulás és a nyertes kivitelező képviselői aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében a KSZ 2010 Konzorcium – a KÖZGÉP Zrt. és a Szabadics Zrt. – összesen 7 830 437 654 forintért végzi el a szükséges munkákat. Ezzel a négy településen európai uniós támogatással megkezdődhet a környezetvédelmi nagyberuházás megvalósítása, amelynek befejezése 2012 végére várható – erről tartottak sajtónyilvános munkaindító értekezletet a székesfehérvári Hiemer-házban.

 

A rendezvényen – amelyen az érintett önkormányzatok vezetői mellett a projekt valamennyi szereplője jelen volt – Hullay Gyula projektmenedzser mutatta be a beruházás legfontosabb tervezett mérföldköveit és a közreműködőket, köztük a kivitelezési közbeszerzés nyertesét, a KSZ-2010 Konzorciumot.
Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő, Székesfehérvár polgármestere a projektben érintett önkormányzatok összefogását emelte ki, és afölötti örömét is kifejezte, hogy a panelprogramot követő újabb nagy – környezetvédelmi – fejlesztés révén a fehérváriak életminősége tovább javulhat.
Lasch Tímea, a Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatóság igazgatója ismertette az Európai Uniós támogatással megvalósuló környezetvédelmi fejlesztések céljait, kiemelve, hogy az ország uniós megítélése nagyban függ a rendelkezésre bocsátott pénzeszközök hatékony felhasználásától.
A kivitelezést elnyert konzorcium vezetője, Németh Miklós, a KÖZGÉP Zrt. elnök-vezérigazgatója bemutatta konzorciumi partnerét, akikkel közösen már több jelentős közmű- és környezetvédelmi fejlesztés sikeres kivitelezését végezték. Hangsúlyozta: a közel két évig tartó kivitelezési munkáknál nagyban számítanak a helyi vállalkozásokra és munkavállalókra – ez szempont volt a pályázat összeállításakor is. A kivitelezők egyben türelmet kértek az érintett települések lakóitól a munkálatok befejezéséig.
Az Európai Bizottság 2009. december 18-án hagyta jóvá a „Székesfehérvár Megyei Jogú Város és térsége – Pákozd, Pátka, Seregélyes – szennyvízcsatorna hálózatának bővítése” tárgyú nagyprojektet. A négy település pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2008. december 17-én nyújtotta be a Bizottságnak. A Bizottság CCI No 2009HU161PR001 számú határozata megállapította, hogy a beruházás illeszkedik a Környezet és Energia Operatív Program „Egészséges, tiszta települések” elnevezésű prioritáshoz, ezért érdemes az Unió Kohéziós Alapjának támogatására. A támogatás összege: 25 957 340 EUR.
A projekt a Székesfehérvár és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedi le, amelyek közé Székesfehérvár még csatornázatlan területei, valamint a környező települések, Pátka, Pákozd és Seregélyes tartoznak. A települések és településrészek a Velencei-tó érzékeny és fokozottan érzékeny vízgyűjtő területén találhatók, ezért különösen fontos a keletkező szennyvizek megfelelő összegyűjtése, elszállítása és kezelése. A beruházás eredményeképpen javul a Velencei-tó és a felszín alatti vizek minősége.
A projekt hosszú távon körülbelül 20 és fél ezer lakos javát fogja szolgálni abból a mintegy 114 ezerből, akik az érintett településeken és csatornabekötéssel rendelkeznek majd. A településeken keletkező szennyvizeket a szennyvízcsatorna-rendszer a meglévő székesfehérvári központi szennyvíztisztító-telepre vezeti. A szennyvíztisztító-telep megfelelő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a fogadott többletet biztonságosan, az előírásoknak megfelelően megtisztítsa, és a keletkező szennyvíziszapot kezelje.
A szennyvízhálózat bővítése Székesfehérvár ellátatlan település részeinek, valamint Pátka, Pákozd és Seregélyes települések teljes szennyvízcsatornázását foglalja magába.
A bővítés 148,8 km gravitációs csatornát és 41 km nyomóvezetéket, 26 db szennyvízátemelő telepet és 6744 új bekötést jelent. Ahhoz, hogy a meglévő Székesfehérvári szennyvízhálózat fogadni tudja a Pátka–Csala, Öreghegy, Pákozd–Kisfalud és Seregélyes–Börgönd irányából érkező szennyvízmennyiségeket néhány helyen szükséges az üzemelő szennyvízcsatorna felújítása és újjáépítése. Így sor kerül a Budai út alatt futó 8-0-0 DN300 főgyűjtő, a Seregélyes és az Adonyi út alatt futó 8-0-0 csatorna felújítására, a Fiskális út alatt futó 7-0-0 csatorna alsó szakaszán átmérő növelésre.
A projekt tervezett nettó összköltsége 8,57 milliárd forint. A projekttámogatás becsült mértéke 75,49%. Ehhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja (KEOP) 6,43 milliárd forintos támogatást nyújt, amelyből 5,47 milliárd forint európai uniós forrás, 0,96 milliárd forint pedig hazai költségvetési támogatás. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy önkormányzat önerőként biztosítja. A befejezés, üzembe helyezés várható időpontja 2012 vége.
A projekt keretében megvalósított létesítmények Pákozd, Pátka, Seregélyes és Székesfehérvár önkormányzatának 100%-os tulajdonába kerülnek.
A projekt megvalósítói:

Projektmenedzsment                                            Térségi Közmű Konzorcium
Közbeszerzési Tanácsadó                                   Dr. Kardkovács és Társai Ügyvédi Iroda
Mérnöki műszaki ellenőri feladatok                   Alba Régia Mérnök Konzorcium
Pénzügyi tanácsadás és könyvvizsgálat            Karanta Audit Zrt
Építés munkák fővállalkozója                              KSZ-2010 Konzorcium
Tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása         MAHIR-MonDay Konzorcium

 További információ:
Hullay Gyula projektmenedzser
Tel.: 30/9390-4444

 

 

 

Vissza