Hírek

Közlemény

 

 

Közlemény

 

Pákozd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatási szerződést kötött a Herke Szolgáltató Bt-vel. Egyúttal megalkotta a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 3/2014 (III.12.) számú önkormányzati rendeletét. A rendelet tartalmazza a szolgáltatás rögzített díját.

A szolgáltató elérhetősége: Herke Szolgáltató Bt. , cégvezető neve: Herke László,  adószám: 22069221-1-07, , címe: 2483 Gárdony Batsányi J. u. 26.

Mobiltelefon száma: 06-20/9391955

Pákozd, 2014 március 18.

                                                         Tisztelettel:

                                                                                         Takács János

                                                                                          polgármester

 

 

 

KÖZLEMÉNY

 

Pákozd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatási szerződést kötött a Herke Szolgáltató Bt-vel. Egyúttal megalkotta a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 3/2014 (III.12.) számú önkormányzati rendeletét. A rendelet tartalmazza a szolgáltatás rögzített díját.

A szolgáltató elérhetősége: Herke Szolgáltató Bt. , cégvezető neve: Herke László,  adószám: 22069221-1-07, , címe: 2483 Gárdony Batsányi J. u. 26.

Mobiltelefon száma: 06-20/9391955

Pákozd, 2014 március 18.

                                                         Tisztelettel:

                                                                                               Takács János

                                                                                               polgármester

 

 

 

 

Pákozd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

 

3/2014.(III.12.) önkormányzati rendelete

 

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó

 

közszolgáltatásról

 

           

Pákozd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország  helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 5., 11. és 19. pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C .§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján  – a következőket rendeli el:

 

 

1. Általános rendelkezések

 

 

1.§ A rendelet célja a szennyvíz-közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi közszolgáltatás szabályainak megalkotása.

 

2.§ E rendelet alkalmazásában:

a) Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, melyet a keletkezés helyéről – közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában – gépjárművel kell elszállítani ártalmatlanítás céljából.

b) Begyűjtés: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek az ingatlan tulajdonosától, birtokosától, vagy használójától történő átvétele.

c) Műszakilag rendelkezésre álló víziközmű: az ingatlan bekötése szempontjából az a víziközmű közhálózat – ivóvíz törzshálózat és bekötővezeték együttesen, illetőleg szennyvízelvezető törzshálózat és bekötővezetékek együttesen – amelynek kiépítése a próbaüzemet is beleértve befejeződött, műszaki átadás – átvétele, valamint üzembe helyezése megtörtént.

d) Ártalmatlanítás: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető szennyező, károsító hatásának megszüntetése, kizárása.

e) Ártalmatlanító hely: az önkormányzatok és a hatóságok által kijelölt szennyvíztisztító telep.

f) Gazdálkodó szervezet: a jogi személy, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, valamint az egyéni vállalkozó, ide nem értve azt a költségvetési szervet, amelyet az államháztartásról szóló törvény szerint közfeladat ellátására hoztak létre.

 

3.§ (1) A rendelet tárgyi hatálya a 2.§ a) pontjában meghatározott, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

 

(2) A rendelet területi hatálya Pákozd Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

 

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó gazdálkodó szervezetre, valamint Pákozd Nagyközség területén a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos), ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.

 

 

2. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására

 

irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje

 

4.§ (1) A rendeletben meghatározott területen keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését közszolgáltatási szerződés alapján 2016. december 31-ig Herke Szolgáltató Bt. közszolgáltató jogosult és köteles ellátni.

 

(2) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatást igénybe vevő részére számlát és a számla mellékletét képező "ellenőrző szelvény"-t kiállítani, melynek megrendelőnél maradó példánya az önkormányzat által nyújtott lakossági támogatás igénybevételének bizonylatát képezi.

 

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – jelen rendeletben szabályozott módon – az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

 

 

3. A közszolgáltató kötelezettségei

 

5.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatás keretén belül történő begyűjtését, szállítását kizárólag a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: a Vt.) 44/F. § (3) bekezdése szerinti szolgáltató végezheti.

 

 

(2) Az összegyűjtött szennyvizet a szolgáltató a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (8600 Siófok, Tanácsház u. 7.) által üzemeltetett agárdi szennyvíztelepen, az erre a célra kialakított műtárgyba üríti. 

 

 

(3) A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendelés regisztrálását követő 24 órán belül köteles elvégezni.

 

(4) A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.

 

(5) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

 

           

 

(6) A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.

 

(7) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos, vagy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő jogosult azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.

 

(8) A szolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.

 

 

 

4. A közszolgáltatásra vonatkozó egyéb előírások

 

6.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

 

(2) A gyűjtésre és szállításra használt eszközökön a közszolgáltató azonosító számát, jelét jól olvasható, nagyobb távolságból is beazonosítható módon az alapszinttől eltérő színű felületen kell feltüntetni.

 

(3) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a közszolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie kell.

 

(4) A közszolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet, tároló helyet biztosítani.

 

 

 

5. Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei

 

7.§ (1) Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban foglalt módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj- vagy talajvízszennyezést.

 

(2) A rendelet 1.§-a szerinti ingatlan tulajdonosa a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – a Vt. IX/A. fejezetet, 44/B.§-a alapján – e rendeleten meghatározott, a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.

 

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége után a szennyvízszállító eszköz mérőberendezése alapján köteles az e rendelet szerinti díjat megfizetni.

 

 

 

6. A közszolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemei,

 

igénybevételének módja

 

 

8.§ (1) Az önkormányzat a közszolgáltatási szerződést a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző közszolgáltatóval határozott időre, legfeljebb 10 évre szólóan köti meg. A közszolgáltatási szerződés nyilvános.

 

(2) A közszolgáltatási szerződés célja, hogy a közszolgáltatás teljesítése érdekében az önkormányzat és a közszolgáltató közötti kapcsolatokat szabályozza, közszolgáltatást igénybevevők jogos érdekének védelmére is tekintettel.

 

(3) A közszolgáltatási szerződésben – a külön jogszabályokban előírtakon kívül – rögzíteni kell.

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított maximális határidejét,

b) közszolgáltató által igénybe vehető háztartási szennyvizet befogadó létesítményeket és azok pontos címét,

c) a közszolgáltató igazolási kötelezettségének teljesítésére vonatkozó szabályokat, ennek ellenőrzési módját,

d) a közszolgáltató azon általános kötelezettségének tartalmát, amely a közszolgáltatást igénybevevők jogos igényeinek kielégítésére vonatkozik, az ezeket biztosító garanciális szabályokat,

e) a közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját,

f) a szerződés módosításának a külön jogszabályokban előírtakon kívüli egyéb lehetséges okait és eljárási rendjét.

 

(4) A közszolgáltatási szerződés megszűnik

a) a benne meghatározott időtartam lejártával,

b) a közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével,

c) elállással, ha a teljesítés még nem kezdődött meg,

d) felmondással vagy,

e) közös megegyezéssel.

 

(5) A közszolgáltatási szerződést mindkét fél írásban mondhatja fel. Felmondás esetén a felmondási idő 6 hónap, melynek ideje alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.

 

(6) A közszolgáltatási szerződés megszűnése esetén az önkormányzat haladéktalanul intézkedik a közszolgáltatás folyamatos ellátásának biztosításáról.

 

(7) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a közszolgáltatást igénybe vevőnek kell a közszolgáltatónál megrendelnie.

 

(8) A közszolgáltatást igénybe vevő a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó igényét a közszolgáltatónál személyesen vagy telefonon jelentheti be.

(9) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó megrendeléssel a közszolgáltató és a közszolgáltatást igénybe vevő között a kötelezően szervezett közszolgáltatásra szerződéses jogviszony jön létre.

 

 

7. A közszolgáltatás díja

 

9.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos meghatározott díjat köteles fizetni, melyet a munka elvégzésekor a helyszínen kell kiegyenlíteni, melyről a tulajdonos a helyszínen számlát kap a közszolgáltatótól.

 

(2) Az alkalmazható legmagasabb közszolgáltatási díjat a Képviselő-testület állapítja meg a vonatkozó jogszabályi előírások alapján általános forgalmi adó nélkül meghatározott egységnyi díjtételekkel.

 

 

(3) A közszolgáltatót megillető díj kéttényezős, melynek legmagasabb mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

 

(4) A lakossági nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz esetében a közszolgáltatásért fizetendő díjat csökkenteni kell a Magyarország mindenkori éves költségvetéséről szóló törvényben meghatározott központosított támogatás összegével.

 

(5) A közszolgáltató minden évben egy alkalommal, legkésőbb november 15-ig kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek – költségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges és szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereséget is tartalmazó – változása függvényében.

 

 

(6) A közszolgáltatási díj meghatározását, vagy felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató részletes díj javaslatot készít a (3) – (5) bekezdésben is foglaltakra tekintettel, melyhez köteles költségelemzésen alapuló és a jogszabályoknak megfelelő díjkalkulációt készíteni a következő díjfizetési időszakban alkalmazni javasolt egységnyi közszolgáltatási díjtételek alátámasztására.  

 

 

8. Záró rendelkezések

 

10.§ (1) A rendelet 2014. március 17. napján lép hatályba.

 

(2) Hatályát veszti Pákozd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 15/2003.(XII.10.) sz. rendelete.

 

 

 

           

 

 

                  Takács János                    a jegyző távollétében            Dr. Varjú Mihály

 

                   polgármester                                                                        aljegyző

 

 

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Pákozd, 2014. március 12.

                                                        a jegyző távollétében   

          Dr. Varjú Mihály

                                                                                                               aljegyző

 

 

           

 

 

       

 

                                  

 

 

1. melléklet

 

Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó díjak:

 

Pákozd Nagyközség illetékességi területén 2014. március 17. napjától:

 

 

 

 

Megnevezés

 

Díj   Ft/m3

 

Szállítás, begyűjtés díja                

 

644.-

Ártalmatlanítási díj

940.-  Áfa mentes

 

 

 

 

 

Fenti díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza