Hírek

Tájékoztató

 

 

„A nők 40 év szolgálati jogviszonyának megszerzésének elősegítése”

 

 

 

 

 

 

 

„A nők 40 év szolgálati jogviszonyának megszerzésének elősegítése”

központi munkaerő-piaci indítása

 

Az EU2020 stratégia célul tűzte ki a nők munkavállalásának elősegítését, ezzel a nemek közötti egyenlőség növelését. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ennek megfelelően a támogatási elvek meghatározásánál a nőket kiemelt célcsoportként kezeli.

Emellett a Kormány intézkedésének eredményeként 2011. január 1-jétől azon nők számára, akik legalább 40 év nyugellátásra jogosító szolgálati idővel rendelkeznek lehetőség van életkoruktól függetlenül teljes öregségi nyugdíjba vonulásra.

A „nők 40” program célja: az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem rendelkező nők foglalkoztatásának elősegítése, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó szolgálati idő megszerzése.

A program célcsoportja: azon 55 év feletti nők, akik legalább 6 hónapja regisztrált álláskeresők és a 40 év szolgálati jogviszonyukhoz legfeljebb 12 hónap szolgálati idő hiányzik.

A program 2013. október 15-től 2014. december 31-ig tart, ezen belül a programba vonásra és a program terhére történő kötelezettségvállalásra kizárólag 2013. év során, november 1-jétől december 31-ig van lehetőség.

 

Bérköltség támogatás:

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó nők munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a munkabér és a szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 %-a kerül megtérítésre. 

Tekintettel arra, hogy a programba csak a legalább 6 hónapja nyilvántartott álláskereső vonható be, valamint arra is, hogy a tartós munkanélküli foglalkoztatásához a munkáltató teljes szociális adókedvezményt érvényesíthet a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében 100 000,- Ft munkabér összegéig, így a programban csak az e fölötti munkabérre eső szociális hozzájárulási adó téríthető meg.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként legfeljebb a garantált bérminimum (114 ezer Ft) 125%-a, azaz legfeljebb 142 500,- Ft vehető figyelembe.

A fentiek alapján így a támogatás havi összege személyenként nem haladhatja meg a 153 975 Ft-ot, a támogatás teljes idejére vetítve az 1 539 750 Ft-ot.

A támogatás időtartama egyénenként legfeljebb 10 hónap lehet, ugyanakkor nem lehet több mint a 40 év szolgálati viszony megszerzéséhez hiányzó hónapok száma, a munkáltatónak 2 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.

2013. évben országosan összesen 1 000 fő programba történő bevonása támogatható.

A program teljes költsége 1,54 Mrd Ft, amely a Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi kerete terhére kerül megvalósításra.

A támogatást a területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatal járási munkaügyi kirendeltségén lehet igényelni.

 

Vissza