Hírek

Sírhelymegváltás 2013.

Felhívjuk figyelmüket, hogy temetőnkben az 1988-ban, illetve korábban létesített sírhelyek, valamint a 2003-ban, illetve korábban létesített urnasírhelyek megváltásának joga 2013. évben lejár.

A lejárt sírhelyek megváltására 2013. július 1-től 2013. október 1-ig van lehetőség.

 

 

Felhívás – Értesítés

Tisztelt Pákozdi Köztemető Látogatók!

 

Pákozd Község Önkormányzata értesíti a hozzátartozókat az 1999. évi XLIII. a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény, valamint a 3/1996. (III.1.) számú a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló rendelet szabályozza a köztemető működtetését.

 

A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. A sírhelyek használata a betemetéstől számított 25 évre, a sírbolt használata 60 évre, az urnafülke és a kijelölt urnasírok használata 10 évre terjed.

 

A sírhelytulajdonos addig rendelkezik a sírhellyel, amíg - a törvényben meghatározott feltételek mellett – megváltotta a sírhelyet.

 

A megváltási idő lejártát követően – törvénnyel szabályozott módon – a sírhellyel és a rá épített sírjellel (sírkő, kopjafa, stb.) kapcsolatos rendelkezési joga megszűnik.

 

A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, újraváltáskor elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója. A meghosszabbítás időtartama a rendeletben rögzített időtartam.

 

Az újra meg nem váltott sírhellyel és a rajta lévő felépítménnyel a lejárat után a temető tulajdonosa rendelkezik, ill. tulajdonába mennek át. Kivételt képeznek a védett (történelmi, és egyházi, lelkész) sírok.

 

A nyugvási időt (használati időt), s így a sírral való rendelkezési jogot meg kell váltani. A megváltott nyugvási időn belül a sírhelytulajdonos tudta és jóváhagyása nélkül a sírba sem temetni, sem arra sírjelet építeni nem lehet!

 

Amennyiben a sírhely megváltási ideje lejár, és nem kívánja azt újraváltással meghosszabbítani, egy lemondó nyilatkozat kitöltésével és aláírásával lemondhat róla. Ezzel elkerülheti azt a kellemetlenséget, amikor a régebben lejárt rendelkezési jogú, és újra nem váltott sírok újratemetésre kerülnek.

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy temetőnkben az 1988-ban, illetve korábban létesített sírhelyek, valamint a 2003-ban, illetve korábban létesített urnasírhelyek megváltásának joga 2013. évben lejár.

 

A lejárt sírhelyeket a temetőgondnoknál vagy a Polgármesteri Hivatalban, a temetőgondnokkal előzetes egyeztetés után, a műszaki ügyintézőnél kérjük újra megváltani e felhívás alapján 2013. július 1-től 2013. október 1-ig. Az ezen időszakban meg nem váltott sírhelyekre október hónapban felhívási cédulát helyezünk el.

 

Temetőgondnok: Lángi Györgyné, Tel.: 06-30-409-5818

Műszaki ügyintéző: Rothauszki Attila, Tel.: 22/258-410

 

A sírhelyek, sírboltok megváltásáért fizetendő díjak:

Egyes sírhely                                9.400,-Ft + ÁFA / 25 év

Kettes sírhely                             18.800,-Ft + ÁFA / 25 év

Gyermek egyes sírhely                 4.000,- Ft + ÁFA / 25 év

Egyes kriptahely                         30.000,-Ft + ÁFA / 25 év

Kettes kriptahely                        60.000,-Ft + ÁFA / 25 év

Négyes kriptahely                     135.000,-Ft + ÁFA / 25 év

Hatos kriptahely                       188.000,-Ft + ÁFA / 25 év

Urna sírhely                                 2.600,-Ft + ÁFA / 10 év

 

Kérjük Önöket, hogy hozzátartozóik sírhelyei tekintetében a szükséges lépéseket tegyék meg.

Pákozd, 2013. június 21.

Tisztelettel:

Takács János

polgármester


 


Sírhely lemondó nyilatkozat

 

Vissza