Hírek

A Polgármester falubejárásának tapasztalatai

A Polgármester falubejárásának tapasztalatai

Zalka-Dózsa-Kölcsey-Kert-Honvéd külső szakasza-Galagonya-Vadkörte-Som-Áfonya-Kökény utca

2013. április 25.

A Polgármester falubejárásának tapasztalatai

Zalka-Dózsa-Kölcsey-Kert-Honvéd külső szakasza-Galagonya-Vadkörte-Som-Áfonya-Kökény utca

2013. április 25.

 

-         A bejárt terület szép képet mutatott, vannak szép, gondozott porták, igényesen megépített házak, nyaralók találhatók a területen. Számos porta előtt a felszíni vízelvezető árok gondozatlan, beszakadt, eltömődött, növényzettel sűrűn benőtt. Több esetben építési hulladékkal feltöltött a csapadékvíz elvezető árok.

-         Szemetet, építési hulladékot több helyen láttunk a területen, a folyamatban lévő építkezések környezete elfogadható.

-         A tavasz beköszöntével megindult a vegetáció, több porta előtt és környezetében már vágják a füvet a lakosok, célszerű mielőbb levágni a füvet, hogy gondozottabb és sűrűbb legyen.

-         A felszíni csapadékvíz elvezető árkok általánosan tiszták, de több helyen tapasztaltunk eltömődést, lakosok által elkészített bejárók alatt kis keresztmetszetű átfolyókat. Több lakos indokolatlanul feltöltötte a lakása előtti közterületet, ami szabálytalan, emiatt a csapadékvíz nem az árokba folyik, hanem a közterületen pang, és azt rongálja.

-         Honvéd utcában a csapadékvíz elvezető árok eltömődött, tisztítása, rendezése szükséges.

-         Honvéd utca 29-el szembeni teleknél csihatagokat ki kell vágni.

-         Honvéd utca 46. kerítés leomolva a közterületre.

-         Zalka-Honvéd utca sarkán besüllyedt az út.

-         Zalka 15. számnál az udvar rendezetlen, elhanyagolt.

-         Zalka 17. előtt rendet kell rakni, gondozni, helyreállítani kell a portát.

-         Dióhéj élelmiszerüzletnél a belógó fákat meg kell metszeni a járda használhatósága végett.

-         Zalka 21. előtt lakókocsi áll közterületen.

-         Dózsa utcában az árkot végig helyre kell állítani a csapadékvíz elvezetése végett.

-         Dózsa utca 12. előtti kupacokat el kell tűntetni.

-         Dózsa utca 16-nál műveletlen a telek.

-         Dózsa utca 18. árok tisztítása és kaszálás szükséges.

-         Dózsa utca 20-nál telek elhanyagolt, árok gondozatlan.

-         Kölcsey utca végén kamion áll közterületen.

-         Dózsa utca 43-tól végig hiányzik az árok.

-         Dózsa utca 30. előtt megsüllyedt az út.

-         Dózsa 48. előtt építési zúzalék maradvány.

-         Dózsa-Kert utca találkozásánál aszfaltozás szükséges.

-         Kert utca végén lévő tulajdonos tegyen rendet a portáján és az út szélén.

-         Kert utca 4-nél építési törmelék út szélén.

-         Kert-Honvéd sarkánál nyesedék közterületen.

-         Honvéd utca 98. elhanyagolt kert.

-         Honvéd utca 85. elhanyagolt kert, utcán sóder, gazzal benőve a közterület.

-         Honvéd utca 93-nál az ólak nem szabványosak.

-         Honvéd utca 99. gondosan nyírt üres telek.

-         Honvéd utca 101. üres, gondozatlan porta.

-         Honvéd utca 104-el szemben gondosan nyírt üres telek.

-         Honvéd utca 120-al szemben ólak nem szabványosak.

-         Honvéd 124-től közterületet takarítani kell, helyre kell hozni.

-         Kert utca 2/a számnál a Honvéd utcán közterületen térkő.

-         Honvéd utca 51. előtt beszakadt az út.

-         Honvéd utca 79-nél utcafont rendezetlen.

-         Galagonya-Honvéd sarok rendezése szükséges.

-         Galagonya utca 9-nél és 913/6-nál csatornabeton besüllyedt.  

-         Galagonya-Vadkörte utca előtt beszakadt csatorna.

-         Áfonya utca 922 hrsz-nál beszakadt csatornafedél.

-         Dió utca 933/7-nél csatornabeton feltörve.

-         Dió utca elején beszakadt csatornabeton.

-         Dió utcában harmadik teleknél, építkezéssel szemben levágott fű elhelyezve közterületen a bokrok tövében.

Polgármesteri tájékoztató

 

Tájékoztattam a megjelent lakosokat a szennyvízberuházás kapcsán a közutak helyreállításáról az egy éves garancia kapcsán, a közutakra három év szavatosságot vállalt a kivitelező. A község szennyvízberuházás kapcsán felújított közútjait végigjárták a kivitelezővel, 2013. június végéig kijavítja a kivitelező a megsüllyedéseket, helyreállítja a burkolatot.

A hosszúra sikeredett tél kapcsán elmondtam, sok rászoruló családnak adtunk élelmiszeradományt, tűzifaadományt, különböző pénzbeli segélyeket. Örömmel tapasztaltuk, hogy a közösségi szellem erősödik községünkben, több jó módú család is adott adományt, segítséget önkormányzatunkon keresztül a rászoruló családoknak. Elmondtam, összefogásra van szükség, alakuljon ki, erősödjön meg a helyi közösség, legyünk szolidárisak egymással.

Ismertettem településünk fejlesztési céljait, új óvoda épület építése, belterületi utak portalanítása, iskola épület energetikai felújítása, hőszigetelése, vízhálózat bővítése. Elmondtam, átgondolni szükséges az ingatlan tulajdonosok szemétszállítással kapcsolatos díj hozzájárulási kérdését, mivel a szűk utcákba nem tud felmenni a szemétszállító autó, a lakosok az érintett tulajdonosok a Honvéd utcai kukákban helyezik el a kommunális hulladékot.

Elismerésemet fejeztem ki azon lakók részére, akik a Honvéd utca öblét gondozzák, látványos közparkot alakítottak ki mindnyájunk örömére.

 

Lakossági észrevételek

-          Kérdés volt, hogy mikorra kell bekötni a szennyvizet.

-          A szennyvízberuházás során a környéken a betonban lévő rácsok eltűntek, melyek a vízelvezetés szempontjából fontosak. Ezek visszahelyezését kérték a lakók.

-          Szennyvízcsatorna kivitelezésével kapcsolatos minőségi észrevétel, kérdés vetődött fel, miszerint az utak minősége kifogásolható, nem megfelelő.

-          Nehézgépjárművek behajtásának korlátozását kérték az ott lakók, mivel naponta többször is járnak teherautók az utcákban, valamint közterületen parkolnak a járművekkel.

-          Kérték, hogy az önkormányzat járjon el nagyobb szigorral a gyorsan hajtó gépjárművezetőkkel és motorosokkal szemben.

-          Fűnyírás hiányát említették a lakosok, miszerint vannak közterületek, melyek gondozatlanok, fűvel sűrűn benőttek, valamint sok helyen a tulajdonosok sem gondozzák megfelelően területeiket, portáikat, s ez rontja a falu összképét.

-          A területen elhelyezett szemétszállító konténerek más utcákba történő áthelyezését kérték a Honvéd utcai lakosok. Elmondták továbbá, hogy az üdülőterületen élő, azokat használó személyek gyakran e kukák mellé rossz tv-t, hűtőszekrényt, ágybetétet, nem oda való szemetet helyeznek el, valamint számos alkalommal a helyszínen szedik szét a kirakott hulladékot, a gépjárművel érkezők gyakran meg sem állnak, illetve ki sem szállnak az autóból úgy dobják bele a szemetet a konténerbe vagy mellé, emiatt a közbiztonság és a tisztaság sem megnyugtató. Mivel a kukák melletti füves területen játszanak a környéken lakó gyermekek, így evégett is kérik a szeméttároló konténerek áthelyezését.

-          Kérdésként merült fel, hogy szelektív hulladékgyűjtés lesz-e a jövőben, valamint várható-e szelektív hulladékgyűjtő konténerek kihelyezése a falu valamelyik részében.

-          Honvéd utcai lakosok a járda helyreállítását kérték.

-          Kölcsey utcai lakosok a közvilágítást szeretnék javítani utcájukban, plusz lámpák kihelyezését kérték.

-          Áfonya utca 927. hrsz-nál a szennyvízbeállást beljebb kellett volna tenni, mert a rendezési terv szerint ott útszakasz lesz.

-          Árkok helyreállítását kérték a lakosok a csapadékvíz megfelelő elvezetése végett.

-          A helyi újság iránt érdeklődtek, miszerint várható-e a jövőben ismételten a rendszeres megjelenése.

-          Számos lakó panaszkodott szomszédaik udvarából áramló bűzre (dögszag, nagyobb mennyiségű állati ürülék), mely kellemetlenül érinti őket, nem tudják szabadidejüket udvarukban a szabad levegőn eltölteni.

-          Berkenye utcai lakosok a téli hó eltakarítás problémájára szeretnék, ha megoldást találna az önkormányzat, valamint tömöríthető zúzalékot kértek az utak javítása végett.

Intézkedési terv

-          A katasztrófavédelem árok és áteresz vizsgálatát követően szigorúan fogja ellenőrizni községünk felszíni csapadékvíz elvezető rendszerét. A vonatkozó jogszabályok szerinti  árok és áteresz tisztításra fel kell hívni az ingatlanok tulajdonosait, bérlőit, max. 60 napos határidő megadásával, utólagos ellenőrzés és kényszer munkálatok elvégzése anyagi terhe mellett.

-          Felhívjuk az érintett tulajdonosok figyelmét, hogy a tapasztalt építési törmeléket, hulladékot 14 napon belül szállíttassák el.

-          Felhívjuk az érintett tulajdonosok, bérlők figyelmét a vízelvezető árkok, bekötő utak helyreállítására 60 napos határidő mellett.

-        Pályázati forrásból térfigyelő rendszer kiépítését tervezzük a bűnözés megelőzése céljából.

- Az egyedi panaszokat (bűz, stb.) a hivatal kivizsgálja, az intézkedést megteszi.

- A kukák áthelyezésének kérelmét a képviselő-testület megtárgyalta, úgy döntött, hogy térmegfigyelő kamera kihelyezésével szorítja vissza a kulturálatlanul szemetelő személyeket, cselekményeket.

- Az önkormányzat pályázati forrásból kívánja az utak portalanítását megoldani, térfigyelő kamerarendszer telepítésével a bűncselekményeket megelőzni, a csapadékvíz elvezetés rendszerét megoldani.

 

Pákozd, 2013. május 03.

Takács János

polgármester

Vissza