Hírek

Pákozd nagyközség 65 éven felüli népessége körében végzett felmérés eredményei

Pákozd nagyközség 65 év feletti lakosságának életkörülményeiről 2014-ben készült felmérésből az derült ki, hogy a válaszadók közel kétharmada éppen csak meg tud élni a nyugdíjából, ezért az Önkormányzat segítségként, mint eddig is, minden évben csomagot vagy ajándékutalványt ad számukra és ingyenes tűzifára nyújthatnak be igényt.

Arra is fény derült, hogy a falu közbiztonságát nem találták kielégítőnek az előforduló sok betörés és lopás miatt. Ebben változást jelent a térfigyelő kamerák kiépítése (28 db kamera védi a falut), mivel a pákozdi Polgárőrség átalakult és több új tagja van, valamint a falunak most már közterület felügyelője (Rothauszki Attila) is van, akinek a feladata közterület figyelő kamerák felvételeinek ellenőrzése. Hozzá bizalommal lehet fordulni ilyen ügyekben. Ezen kívül a faluban meg lehetne valósítani az Országos Polgárőr Szövetség Szomszédok Egymásért Mozgalmát is érdeklődés esetén. (A Szomszédok Egymásért Mozgalom olyan bűnmegelőzési program, amelynek célkitűzése a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megakadályozása, hálózat építéssel történő csökkentése. Otthoni jelenlét, jószomszédi együttműködés, jelzés az illetékes személy, vagy hatóság felé, ennyi a SZEM alapja)

A falubeli 65 éven felüliek az utcájukkal, környezetükkel elégedettek, főleg a csendes, rendezett környezet, barátságos szomszédok miatt. A felmérésben részt vevők a Kossuth Lajos Művelődési Ház felújítását, a Bella-tó rendbetételét, közutak felújítását és biztonságossá tételét említették legtöbbször, mint megvalósítandó fejlesztést a faluban. Pákozd minden évben indul a Virágos Magyarország pályázaton, idén büdöskét és levendulát ültettek a főút mellé, a közterületeket is folyamatosan fejlesztik. A Művelődési Ház felújítására és a Bella-tó rendbetételére jelenleg be van adva pályázat.

Pákozdon sajnos a közösségi programok iránti passzivitás jellemző, mivel a megkérdezettek majdnem kétharmada nem jár ezekre a programokra. Azonban a felmérés során megtudtuk, hogy sokféle programon részt vennének a megkérdezettek, jelenleg tervezzük egy nyugdíjasoknak szóló „Ki mit tud” és egy egészséggel kapcsolatos rendezvény megvalósítását.

Nagy szükség volna az idősebb korosztály aktív részvételére a közösségi élet újraszervezése, az általuk még hordozott hagyományos emberi értékrend megerősítése érdekében.

 

 

                                                                                                                   Pintér Nikolett

 

 

Az alábbi linken megtekinthető a teljes tanulmány:

Pákozd nagyközség 65 éven felüli népessége körében  végzett felmérés eredményei