Hírek

Tájékoztató a tűzgyújtás szabályairól

2015. március 5-étől hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet:

Tájékoztató a tűzgyújtás szabályairól

2015. március 5-étől hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet

A szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés szabályai:

225. § (1) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

(2) Mentesül az égetési, tűzgyújtási tilalom alól a katasztrófavédelmi szerv állománya, ha tevékenysége a károk csökkentésére, a tűz terjedésének megakadályozására, szabályozására irányul.

(3) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

(4) A kilátókat, magaslati ponton elhelyezkedő létesítményeket, az önkormányzat vagy a helyi katasztrófavédelmi szerv vezetője által megbízott személyek a szabadtéri tüzek korai szakaszban történő észlelése céljából térítésmentesen igénybe vehetik.

Irányított égetés külterületen

Az OTSZ szerint a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel kapcsolatban és a belterületen végzett szabadtéri égetés csak akkor végezhető, ha azt egyéb jogszabály megengedi.

Az ingatlant éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen kell tartani, valamint az égetést az adott rendeletben foglalt szabályok szerint lehet végezni.

Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság (területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség) engedélyével legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet az egyéb engedélyek beszerzése mellett. A kérelmet a tevékenység megkezdése előtt legalább 10 nappal kell majd benyújtani az engedélyező hatóságnak, melyet követően a hatóság a kérelmet annak beérkezésétől számított 5 munkanapon belül bírálja el.

 

Helyi szabályozás:

Pákozd Nagyközség illetékességi területén évek óta szabályozott meghatározott időszakban és időben a száraz kerti növényi hulladék elégetésének lehetősége. Fontos, az égetés körültekintően és gyorsan történjen, oltóvíz álljon rendelkezésre, az égetés vagyontárgyakat ne veszélyeztessen. Nem kellően száraz, vizes kerti hulladék égetésével, füstjével ne bosszantsák a kedves szomszédokat. Aki ezt teszi, vagy nem a rendeletben meghatározott időszakban égeti kerti hulladékát, vagy mást éget, eljárás alá vonható és bírságolható.

 

Pákozd Község Önkormányzata Képviselő-testülete

7/2013.(III.26.) sz. önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

 

„7.

Kerti hulladék égetésével kapcsolatos magatartások

8.§ A kerti hulladék égetésével összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) június 1- és október 1 között kerti hulladékot  éget,

b)  az a) pontba nem eső időszakban hétfőn kedden, szerdán, pénteken 6 óra és 16 óra között, csütörtökön 6 óra és 14 óra között kerti hulladékot éget,

c) az égetést végző személy az égetés teljes időtartama alatt nem tartózkodik a helyszínen, a szükségesnél tovább végzi az égetést,

d) kerti hulladéknak nem minősülő hulladékot éget,

e) vasárnap vagy ünnepnapon végzi az égetést.”

„2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 50.000 Forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150.000 Forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye, amely ismételhető.”

Összegzés:

A helyi önkormányzati rendelet alapján továbbra is végezhető a kerti hulladék körültekintően végzett égetése, erről a katasztrófavédelmet nem célszerű értesíteni, mert kötelességük minden tűzre vonulni, oltani. Adott esetben, ha nem körültekintő módon történik az égetés, bírságolnak.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat továbbra sem tiltja a szalonnasütést, a bográcsozást belterületen, persze kellő körültekintés mellett.

Kérem Pákozd Nagyközség lakosságát, ingatlantulajdonosait, használóit, hogy elsősorban komposztáljanak, a nem komposztálandó száraz kerti rőzsét, ha lehet, szalonnasütés céljára hasznosítsák. 

Pákozd, 2015. március 11.

 

                                                            Tisztelettel: dr. Varjú Mihály aljegyző

 

 

Vissza