Hírek

Tájékoztatás lakossági adatgyűjtésekről

A Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi főosztálya tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal és az általa alapított Statisztikai Elemző Központ Korlátolt Felelősségű Társaság Pákozd településen a KSH elnöke által 2016. évre engedélyezett, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre, a korábbi évek gyakorlata szerint.

Az összeírási munkát igazolvánnyal ellátott kérdezők végzik. A mintavétel reprezentatív, vagyis a címek kijelölését véletlenszerű kiválasztással hajtják végre. Az adatfelvételek kizárólag statisztikai célból történnek. Az egyedi adatokat bizalmasan kezelik, azok mások számára nem hozzáférhetőek. Az adatgyűjtés során a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvénynek, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénynek megfelelően járnak el. 

A lakosság részére munkanapokon 8 és 15 óra között a 22/500-274 telefonszámon adnak további felvilágosítást. Az adatgyűjtés módszertanával és a kutatási eredményekkel kapcsolatosan a www.ksh.hu internetes oldal biztosít tájékoztatást. 

További információkat a részletekben olvashatnak.

Tájékoztató lakossági adatgyűjtésről 2016.

Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételek

A háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételek célja, hogy hiteles, megbízható adatokat szolgáltasson a lakosság különböző társadalmi-gazdasági rétegeinek fogyasztási szerkezetéről, lakáshelyzetéről, a háztartás tagjainak demográfiai jellemzőiről.

Az adatfelvételben való részvétel önkéntes, de a valós kép bemutatásához nagyon fontos, hogy a háztartások minden típusa megjelenjen a statisztikai adatokban, hiszen így kaphatunk valósághű képet a lakosság életkörülményeiről.

A háztartások véletlen mintavétel útján kerülnek kiválasztásra az ország különböző településein, ez biztosítja, hogy az adatok jól reprezentálják a teljes lakosságot. Országos szinten körülbelül 18 ezer háztartást keresünk fel évente. A felkért háztartások több válaszadási mód közül választhatnak: két héten keresztül papír alapon, vagy interneten naplószerűen vezethetik kiadásaikat.

Az adatfelvétel minden fázisában szigorúan ügyelünk a személyes adatok védelmére, az adatfeldolgozás után kizárólag összesítve, beazonosításra alkalmatlan módon jelentetjük meg az eredményeket. Ezek a háztartás-statisztikai adatok a fogyasztói árindex-, létminimum- és GDP számításokhoz, valamint a nemzetközi összehasonlításokhoz elengedhetetlenül szükségesek.

Az összeírási munkát a Központi Statisztikai Hivatal által alapított STATEK Kft. igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik. Kérjük, amennyiben összeírónk éppen Önt keresi fel a fenti adatgyűjtés céljából, legyen segítségünkre, válaszoljon kérdőíveinkre, hogy megbízható, pontos adatokat tudjon a KSH a felhasználók részére biztosítani.

Központi Statisztikai Hivatal

Veszprémi főosztály

 

Vissza