Polgármesteri köszöntő

Polgármesteri köszöntő

 

Polgármesteri köszöntő

Nagy tisztelettel köszöntök mindenkit, aki Nagyközségünk értékei, adottságai iránt érdeklődik.

 

 

Megtisztelő számomra, hogy immár több mint 12 éve feladatom, hogy polgármesterként irányíthatom Pákozd Községet, majd dinamikus fejlődésének köszönhetően 2013 augusztus 20-tól számítva Nagyközséget.

Olyan csapattal dolgozhatom, amely nem ijed meg a kihívásoktól. Az első és legfontosabb, hogy mindent megtegyünk Pákozdért, amit felemelkedése és az eddig kivívott nívója megkíván.

Pákozd régi múltra, érdekes népi hagyományokra tekint vissza, de nemzeti rangra az 1848-as szabadságharcunk első győztes csatája emelte.

Az elmúlt évtizedben dinamikus fejlődésnek indult a település, melynek során Nemzetünk katona hagyományainak, honvédelmünk bölcsőjének szakrális helye épült ki. Ez a létesítmény a Katonai Emlékpark Pákozd az ország tíz emlékhelye között nyilvántartott Nemzeti Emlékhely.

A település környezete régóta lakott, amit legjobban a Krisztus előtt 1300-ból származó földvár, a Kelta és Római kor leletei mellett az újonnan feltárt középkori leletek bizonyítanak.

Katolikus Templomunk a XIII. századból, míg Református templomunk a XVII századból ered.

A település táji, környezeti adottságai kiválók. Elhelyezkedése, megközelítése közlekedési szempontból rendkívül kedvező, hiszen az autópálya közvetlenül érinti a települést, és arról két lehajtó biztosítja a közvetlen kapcsolatot.

 

Budapest és Székesfehérvár közelsége, az általuk biztosított szakrális, turisztikai és kulturális lehetőségek, valamint a Velencei-tó és környezetében lévő kínálatok egyaránt lehetőséget, és széleskörű választékot biztosítanak az érdeklődők számára.  

A 2000-es év körüli időszakban még 2500 lélekszámú, korösszetételében öregedő, fejlettségében elmaradott, és értékesíthető vagyon nélküli település az elmúlt években dinamikus fejlődésnek indult.

Ennek köszönhetően Pákozd Nagyközség mára 3200 fős, korösszetételében fiatalos településsé fejlődött. Jelentős vagyoni elemeket és két iparterületet hoztunk létre. Az alapvető fejlesztések végrehajtásának köszönhetően fejlettség színvonalában megtörtént a felzárkózás. Ennek eredményeként 2013-ban nagyközségi rangot kapott településünk. Ez a helyzet mára alkalmassá tett bennünket arra, hogy a falu arculati elemeit kezdjük el fejleszteni.

A dinamikus fejlődésnek köszönhetően egyre többen választják ezt a tájat letelepedésre, melyhez hozzájárul a panorámás táj, a gránit talajból sugárzó pozitív energia. és a kiváló klimatikus hatások, a szélvédett hegyoldal. Ahhoz, hogy ezt az igényt kielégítsük, valamint a komfortosság növelését biztosítsuk, minden lehetőséget megragadunk a további fejlődés biztosítására.

A Főváros és a koronázó város Székesfehérvár közelsége, a Velencei-tó környéke és környezete tartalmas kikapcsolódást kínál az idelátogatóknak, és nyugodt, harmonikus lakókörnyezetet az itt élőknek.

Hobbim a munkám! Megteszek mindent azért, hogy Pákozd dinamikusan fejlődő, példaértékű település legyen, amely büszke a történelmi múltjára, és amelyre valamennyi itt élő polgár büszke lehet.

Ez a település mindannyiunk - az itt élők és az ide látogatók - otthona. Pákozdon egyszerre van jelen a múlt, és a jövő. Ősi hagyományaink,  a hazafiság és a hazaszeretet bölcsője, és egyben jövőnk záloga.

Remélem, hogy Pákozd vezetése megszolgálja a polgárok bizalmát a következő években és sok örömet hoz az ide látogatók számára!

 

Bízom benne, hogy felkeltette érdeklődését településünk, és rövidesen meglátogat bennünket. Szeretettel várjuk. Érezze jól magát nálunk!

 

 

Takács János

Pákozd Nagyközség Polgármestere