Hírek


2015.08.13.

Pákozd településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat és szabályozási terv módosítás véleményezési szakasz lezárásához

Közlemény

Pákozd településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat és szabályozási terv módosítás

véleményezési szakasz lezárásához

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet szerinti egyszerűsített egyeztetési eljárás a településrendezési eszközök tekintetében megtörtént.  A kormányrendelet 39. § (2) bekezdése értelmében a véleményezést követően a beérkezett véleményeket – egyeztetés esetén a jegyzőkönyvet is – ismertetni kell a képviselő-testülettel, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt. A vélemény, észrevétel el nem fogadása esetén a döntést indokolnia kell.

A véleményezés során az érintett államigazgatási szervek részéről az  észrevételek érkeztek, melyet a tervező figyelembe vett.

A Képviselő-testület 2015. augusztus 12-i ülésén  - a Fehér Vártervező Kft. 2015. augusztus keltezésű, "végső szakmai véleményezésre" elnevezésű tervdokumentációja alapján - a településrendezési eszközök módosítása tekintetében a véleményezési szakaszt lezárta.

A Képviselő-testület felkérte a Polgármestert, hogy jelen döntést követően  az állami főépítészhez a tervet nyújtsa be végső véleményezésre.

A tervet közzéteszem, a hivatalban is megtekinthető.

 

Pákozd, 2015. augusztus 13.

Takács János

polgármester

 


Részletek
2015.08.13.

TÁJÉKOZTATÁS

Elekes András Úr

Lapigazgató-főszerkesztő

Fejér megyei Hírlap

Tisztelt Elekes Úr!

Munkatársa, Kocsis Noémi egy lakossági üggyel kapcsolatban kérdéseket küldött részemre, amelyet az alábbiak szerint válaszoltam meg. A mai napon az ügyben megjelent cikkben csak hivatkozások történnek a válaszomból, amelyek nem tükrözik pontosan az általam elmondottakat.

Kérem Önt, hogy az önkormányzat álláspontját, és annak pontos összefüggéseit helyreigazításként leközölni szíveskedjenek annak érdekében, hogy a lakosság és a szélesebb közvélemény pontosan értelmezze a település vezetésének szándékait.

Tisztelettel: Takács János

Tisztelt Polgármester Úr!

Mint azt múlt héten telefonon említettem, játszótér ügyben keresem a Fejér Megyei Hírlaptól.

A Facebook Pákozdi Piactér oldalának látogatójaként nyomon követtem a játszótér ügyében indított aláírás gyűjtést és beszéltem a kezdeményezőkkel.

Ennek tükrében szeretném megtudni az önkormányzat álláspontját a témában, amelyről lapunk is cikket kíván megjelentetni:

1. Mi a faluvezetés álláspontja a településen lévő jelenlegi játszóterekről?

2. Tervezik-e a meglévők felújítását, bővítését?

3. Éppen egy éve történt, hogy tőből kitört a mászóka a Széchenyi utca és a Domb utca sarkán lévő játszótéren, és rádőlt egy kislányra, aki éppen ott játszott. Akkor Ön az Index riporterének érdeklődésére ezt mondta: "Tudok az esetről, már "folyamatban van a mászóka lecserélése". Az újat már meg is rendeltük, várhatóan augusztus közepére lesz meg. "

Ez éppen egy éve volt és a "megrendelt" eszköz még nincs beszerelve. Mi az oka ennek?

4. Ön azt is nyilatkozta, hogy a többi játszóteret is folyamatosan monitorozzák, felújítják, az eszközöket lecserélik, ám ez sem történt meg.

Mi ennek az oka?

5. Az aláírást kezdeményezőknek a közösségi oldalon a hivatal egyik dolgozója válaszlevélben azt írta, rengeteg pénzbe kerülne egy új játszótér létrehozása. Milyen forrásokat keresett meg a megvalósítás érdekében az önkormányzat? (pályázat, helyi vállalkozók, esetleg szülői gyűjtés, stb.)

6. Tekintettel arra, milyen sok kisgyermekes szülő és fiatal család él Pákozdon, nem gondolja-e esetleg a pákozdi önkormányzat úgy, hogy a jelenlegi helyzeten valamit változtatni kellene?

Nagyon szépen köszönöm, ha válaszaival segít megvilágítani a helyzetet. A kérdéseket elküldöm, de telefonon is megkeresem a válaszok miatt.

Tisztelettel üdvözli: Kocsis Noémi, Fejér Megyei Hírlap

Tisztelt Kocsis Noémi!

A kérdéseivel kapcsolatban a következőkről tudom tájékoztatni:

1., Az önkormányzat minden kezdeményezésben partner tudott, és ezután is partner tud lenni. Azonban az elképzelések megvalósításának minden esetben pénzügyi vonzata van. A település jelenlegi pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé azt, hogy ilyen célokra elkülönítsünk forrást.

A másik szempont, amit mérlegelnünk kell az, hogy nagyon sok, a lakosság által jogosan elvárt feladatot még meg kell oldanunk, amire egyenlőre nem tudunk fedezetet biztosítani, vagy csak apró lépésekkel tudunk haladni előre. Mondhatok konkrét példákat: az óvoda konyhája rendkívül leromlott állapotban van, utak korszerűsítését, állagmegóvását, csapadékvíz elvezetést, ivóvíz hálózat bővítést sem tudunk elégséges pénz hiányában megfelelő mértékben végezni.

Tehát felelősen, a lehetőségeket mérlegelve haladunk előre a feladatok megoldásában.

2., Jelenleg a településen három helyen van játszótér. Ezek közül kettő múlt évben, egy pedig öt éve épült. Felújítást a korábban épült játszótéren nyár elején hajtottunk végre. Ezzel a játszótérrel kapcsolatban két éve kérték és ajánlották fel a szülők, hogy megszervezik a korszerűsítését. Ehhez a pénzügyi segítségről írásos nyilatkozatot adtam az akkori szülői közösség vezetője részére. Érdemi intézkedést nem tettek.

A játszóterek bővítését szükségesnek tartjuk, és forrás esetén megoldjuk.

Jelzem, hogy az egyik játszótér megvalósításakor múlt év elején kezdeményeztem az érintett lakók felé - ahol több vállalkozó is él - az összefogást, a pénzbeli támogatást biztosítását, azonban eredménye nem volt a felhívásnak. Ezért valósult meg kisebb felszereltséggel a játszótér.

3., Szerencsére abból az esetből baleset nem lett. Ezzel együtt tanulságos eset volt számunkra. Az eszközt leszereltük, és más típusú új, szabványos eszközt telepítettünk helyette. Ezzel együtt a játszótér eszközeinek további kiegészítése szükséges, ez közeljövőben célunk. Megfelelő forrás megléte esetén intézzük.

4., Az előzőekben leírtakkal erre a kérdésre válaszoltam.

5., Játszótér építésre jelenleg nincs pályázat kiírva. Információm arról van, hogy közeljövőben erre a célra nem is várható pályázat. Szülők, vállalkozók összefogására a korábbi példák már adnak némi eligazodást. Ettől függetlenül a Civil bizottságot megbíztuk az együttműködés szervezésével. De az ötletgazdák is sokat tehetnek az összefogás, a pénzügyi támogatás megszerzése érdekében.

6., Tisztában vagyunk a falu korösszetételével. Alapvetően ez az elmúlt 12 évi munkánk egyik legjelentősebb eredménye. Tudjuk milyen feladatokat kell megoldanunk, mik az elvárások az itt élők részéről. Játszótér ügyben a három helyen telepített játszóterek helyét tekintve a jelenlegi igényeket megfelelően lefedik. Bővítésük, korszerűsítésük célunk. Azonban ahhoz, hogy ezt eredményesen elvégezzük, szükség van az összefogásra, és a támogatás megszervezésére. Ehhez a felajánlott segítséget köszönettel vesszük. A Facebook bejegyzések csak az ötletelésről szólnak. Itt a lehetőség arra, hogy érdemi eredményt mutassanak fel. Szervezzék meg az adakozást. Van alapítványunk, amire a gyűjtést meg lehet szervezni. Várom a konkrét szervezésüket, és minden segítséget meg fogunk adni hozzá.

Megjegyzem: a falu központi tere végre kezd kialakulni, aminek további célirányos fejlesztése szintén tervbe van véve. Ez nem az a hely, ahol játszóteret kell építeni. Főleg nem színesre festett traktorgumikból, mint ahogy azt a beírások felvetik. De a meglévők további gyarapítása, kiegészítése korszerű szabványos játszótéri elemekkel támogatható megoldás, amiben partnerek vagyunk.

Tisztelettel: Takács János

 

Tájékoztatás

Tisztelt Pákozdi Lakosok!

Az elmúlt hetekben Facebook-on kialakult egy civil kezdeményezés, amelyik azzal az ötlettel áll a nyilvánosság elé, hogy a falu központi terén EU normák szerinti játszótér épüljön, ami a későbbiek során már traktorgumi megoldássá „szelidült”. Ebből a kezdeményezésből a Fejér Megyei Hírlapban cikk készült, amellyel kapcsolatban az én véleményemet is kikérték.

A teljes szöveget – kérdés és arra adott válasz – csatoljuk. Ebből látható az, hogy a cikk csak néhány félmondatot idéz az álláspontunkból, ami félreértelmezhető, és egyoldalúan mutatja a szándékokat.

Mivel augusztusban is voltak olyan aktuális ügyeink, amelyek azonnali, soron kívüli döntéseket igényeltek – fejlesztések előkészítése, rendezési terv módosítása -, úgy döntöttünk, hogy egyúttal a játszótér kérdésével is foglalkozunk. (Az téves értelmezés, ha valaki úgy gondolja, a játszótér miatt volt azonnali testületi ülés.)

Ahogyan a sajtónak adott válaszunkból is látszik, az önkormányzat soha nem zárkózott el, nem volt kirekesztő lakossági kezdeményezésekkel kapcsolatban, ahogy a jelenlegi kezdeményezéssel szemben sem tettük.

A játszótér ügyében a következő megállapodásokra jutottunk:

A civil kezdeményezés képviselői elfogadták azt, hogy a jelenlegi három játszótér megfelelően lefedi a falu igényeit, azonban azok további bővítését szükségesnek tartják. Elfogadták azt a tájékoztatást, hogy az önkormányzat szintén indokoltnak tartja azok bővítését új eszközökkel, ezt folyamatosan aktuális kérdésként kezelte korábban is, azonban az idei költségvetésben erre forrást nem lehetett elkülöníteni. Kérésemre a jövő évben a költségvetés előkészítése során a pénzügyi bizottság meg fogja vizsgálni, mekkora forrást tudunk erre a célra elkülöníteni úgy, hogy a kötelező feladataink megoldása ne sérüljön. A civil kezdeményezés résztvevői felajánlották a játszóterek bővítése céljára adományok gyűjtését, valamint a megvalósítás során konkrét munkák megszervezését. Ebben az esetben ketté kell választani a feladatot, mivel az eszközökre és azok telepítésére a gyártónak garanciális és szavatossági kötelezettsége van, és az ezzel kapcsolatos felelősséget senki nem vállalhatja magára. Ezért csak az elhelyezés kialakítása, növények és kerítések telepítése kerülhet szóba a munkák végzése során.

A megállapodásból mindenki levonhatja azt a következtetést, hogy amennyiben egyes civil elképzelések felvetődnek, azokat az önkormányzattal közvetlenül, és eredményesen lehet egyeztetni. Célszerűbb ezt a megoldást választani, mint Facebook-on, enyhén szólva sajátos stílusban, az önkormányzatot negatív módon beállítva, a közösség érdekeit, a szükségszerűen megoldandó feladatok sokaságát figyelmen kívül hagyva előhozakodni javaslatokkal, amiből azután az információk nélküli olvasó számára félreértelmezhető újságcikk kerekedik.

 

Pákozd, 2015. augusztus 12.

                                                                                  Takács János

                                                                                  polgármester

 

 


Részletek
2015.08.12.

A VÍZ ÉLET, GONDOZZUK KÖZÖSEN!

Fenyegető árvizek, pusztító aszály, hőség és hóvihar…az éghajlatváltozás hatásai egyre sürgetőbbé teszik, hogy felkészüljünk ezekre a csapásokra és – amennyire lehet – kezeljük a szélsőséges időjárás hatásait. Az elv egyszerűnek tűnik: az árvizekkor lezúduló víz egy részének visszatartásával, tározásával enyhíteni lehetne az aszályos időszak vízhiányát. A megvalósításhoz azonban új, a környezeti változásokhoz igazított stratégia kialakítására van szükség. Magyarország összes felszíni és felszín alatti vizére vonatkozó Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálata jelenleg folyik és 2015. december 22-ig készül el. A www.vizeink.hu honlapon követhetik nyomon és véleményezhetik a Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek országos, illetve a Duna, a Tisza, a Dráva és a Balaton vízgyűjtőkre vonatkozó fejezeteit. 

/images/uploaded//File/20150812/vgt2_tajekoztato.pdf


Részletek