Hírek


2015.10.08.

Szakértői Konferenciák

Tisztelt Érdeklődők!

Indul a pályázati nagyüzem - november, decemberben megjelennek az Operatív Programok újabb pályázatai. Célunk a konferencia sorozattal, hogy szakértőktől kapjanak információt térségünk lehetséges pályázói. A Helyi fejlesztési Stratégia LEADER program kialakításának része, az egyéb Operatív Programokkal való harmonizálás.

Igyekeztünk a három eseményre különböző szakterületek képviselőit meghívni, hogy naprakész tájékoztatást tudjunk nyújtani az érdeklődőknek.

Felhívom figyelmét, hogy a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei bővültek, a települések részére megszűnt az un. III. tengely, és a VP-ben tudnak pályázni egyes területekre. Emellett számos új lehetőség van termelők, kisgazdálkodók pályázataira.

Javasoljuk, hogy az előadásokat pályázattal foglalkozó munkatársuk felkészítésére is vegyék igénybe.

 


Részletek
2015.09.24.

Pákozd nagyközség 65 éven felüli népessége körében végzett felmérés eredményei

Pákozd nagyközség 65 év feletti lakosságának életkörülményeiről 2014-ben készült felmérésből az derült ki, hogy a válaszadók közel kétharmada éppen csak meg tud élni a nyugdíjából, ezért az Önkormányzat segítségként, mint eddig is, minden évben csomagot vagy ajándékutalványt ad számukra és ingyenes tűzifára nyújthatnak be igényt.

Arra is fény derült, hogy a falu közbiztonságát nem találták kielégítőnek az előforduló sok betörés és lopás miatt. Ebben változást jelent a térfigyelő kamerák kiépítése (28 db kamera védi a falut), mivel a pákozdi Polgárőrség átalakult és több új tagja van, valamint a falunak most már közterület felügyelője (Rothauszki Attila) is van, akinek a feladata közterület figyelő kamerák felvételeinek ellenőrzése. Hozzá bizalommal lehet fordulni ilyen ügyekben. Ezen kívül a faluban meg lehetne valósítani az Országos Polgárőr Szövetség Szomszédok Egymásért Mozgalmát is érdeklődés esetén. (A Szomszédok Egymásért Mozgalom olyan bűnmegelőzési program, amelynek célkitűzése a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megakadályozása, hálózat építéssel történő csökkentése. Otthoni jelenlét, jószomszédi együttműködés, jelzés az illetékes személy, vagy hatóság felé, ennyi a SZEM alapja)

A falubeli 65 éven felüliek az utcájukkal, környezetükkel elégedettek, főleg a csendes, rendezett környezet, barátságos szomszédok miatt. A felmérésben részt vevők a Kossuth Lajos Művelődési Ház felújítását, a Bella-tó rendbetételét, közutak felújítását és biztonságossá tételét említették legtöbbször, mint megvalósítandó fejlesztést a faluban. Pákozd minden évben indul a Virágos Magyarország pályázaton, idén büdöskét és levendulát ültettek a főút mellé, a közterületeket is folyamatosan fejlesztik. A Művelődési Ház felújítására és a Bella-tó rendbetételére jelenleg be van adva pályázat.

Pákozdon sajnos a közösségi programok iránti passzivitás jellemző, mivel a megkérdezettek majdnem kétharmada nem jár ezekre a programokra. Azonban a felmérés során megtudtuk, hogy sokféle programon részt vennének a megkérdezettek, jelenleg tervezzük egy nyugdíjasoknak szóló „Ki mit tud” és egy egészséggel kapcsolatos rendezvény megvalósítását.

Nagy szükség volna az idősebb korosztály aktív részvételére a közösségi élet újraszervezése, az általuk még hordozott hagyományos emberi értékrend megerősítése érdekében.

 

 

                                                                                                                   Pintér Nikolett

 

 

Az alábbi linken megtekinthető a teljes tanulmány:

Pákozd nagyközség 65 éven felüli népessége körében  végzett felmérés eredményei

 

 


Részletek