Hírek

«10 éve együtt» projekt „Európa a polgárokért” program keretében

„Testvérvárosok polgárainak találkozói”

 

 

A projektlehetővé tette a találkozókat 450állampolgár részvételével, akikközül 40 - Borsosberény (Magyarország), 40 - Dejtár(Magyarország), 40 - Drégelypalánk (Magyarország), 44 – Pákozd Nagyközség (Magyarország), 40 Savadisla (Románia)lakosai voltak.

 

 

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

 

 

A«10 éve együtt» projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért” program keretében

 

 

Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan

 

„Testvérvárosok polgárainak találkozói”

 

Részvétel: a projektlehetővé tette a találkozókat 450állampolgár részvételével, akikközül 40 - Borsosberény (Magyarország), 40 - Dejtár(Magyarország), 40 - Drégelypalánk (Magyarország), 44 – Pákozd Nagyközség (Magyarország), 40 Savadisla (Románia)lakosai voltak.

 

 

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Ipolybalog (Szlovákia)volt, 2014/07/31.és2014/08/03. között

 

 

 

Részletes leírás:

 

 

2014/07/31-énIpolybalog község Önkormányzata fogadta és köszöntötte a résztvevő települések érkező delegációit.

 

2014/08/01-én került megrendezésre az 1. szakmai nap „Múltunk és jelenünk” címmel. A tapasztalatcsere  (párhuzamosan, csoportokra bontva) a résztvevő települések képviselői között, mint civil szervezetek, vállalkozók, önkormányzatok képviselői között,kerekasztal  beszélgetés és párbeszéd formájában valósult meg, a többi résztvevő pedig, mint előadást nézhették végig.

 

2014/08/02-án a résztvevő községek hozott anyagából készült kiállítás került megnyitásra, mely tartalmazta az elmúlt 10 év eseményeit lokális szinten bemutatva. Olyan projektek kerültek bemutatásra, melyek Európai Uniós támogatásokból valósultak meg.„Az EU jövője és alapértékei” c. előadást a résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták, melyben bemutatásra került az EU integrációs politikája.

 

Európai Uniós képviselők szerepe a mindennapi életünkben című előadásra és kerekasztal beszélgetésre a délután folyamán került sor. A résztvevők megismerhették az EU politikáját, prioritásait, működését. A kerekasztal beszélgetés szintjén megvalósult nyílt fórumon véleményüket nyilváníthatták és kérdéseket tehettek fel. Kiemelt szerepet kapott ezáltal az EU politikájának népszerűsítése ezzel is aktívan szerepet vállalva az Európai Unió politikai életében. 

 

2014/08/03-án valósult meg a Szent Korona ünnep immár 10. alkalommal. Az ünnepség a polgármester köszöntőjével kezdődött a falu főterén, majd ünnepi körmenet követte a szentmise helyszínére, melynek keretén belül ünnepi beszédet tartott Csáky Pál, Európa parlamenti képviselő, majd ezt követően átadták az emlékplaketteket. A délután folyamán a helyi templomban komolyzenei koncertek kerültek megrendezésre.

Ipoly-udvar: Európa előszobája”-ban szabadtéri lovas-íjász bemutató, kézműves bemutató és vásár, helyi termékek bemutatója kíséretében utcaszínházat, bábszínházat, néptáncbemutatót láthattak a nézők. Az este folyamán a nagyszínpadon bemutatták az István a király c. rockoperát.

Vissza