Hírek

Hirdetmény

TISZTELT PÁKOZDI LAKOSOK, INGATLANHASZNÁLÓK!

  A lakosság egészségének és a nagyközség földterületeinek védelme, lakókörnyezetünk szépítése érdekében az alábbiakra hívom fel szíves figyelmüket:

 

Pákozd Nagyközség Jegyzője

Hirdetmény

TISZTELT PÁKOZDI LAKOSOK, INGATLANHASZNÁLÓK!

A lakosság egészségének és a nagyközség földterületeinek védelme, lakókörnyezetünk szépítése érdekében az alábbiakra hívom fel szíves figyelmüket:

A parlagfű elleni védekezés elmulasztása esetén külterületen a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága, belterületen az önkormányzat jegyzője rendeli el a közérdekű védekezést.

Helyszíni ellenőrzést saját kezdeményezésre vagy bejelentés alapján külterületen az állami hatóság, belterületen a jegyző végez.  A parlagfű felületi borítottságot és a kultúrnövény tőszámát a  jogszabály szerint kell megállapítani.

A védekezési kötelezettségét nem teljesítő tulajdonos/földhasználó a vele szemben elrendelt közérdekű védekezéssel — elrendeléssel és végrehajtással — kapcsolatosan felmerülő költség megtérítésére is kötelezett. A költség köztartozásnak minősül. A megfizetendő költség összegét az eljárásban érintett hatóságok költségei valamint a vállalkozói költségek adják, a fent említettek figyelembe vételével. A költség megfizetésére kötelezést a hatóság végzésbe foglalja, melyben határidőt szab annak kiegyenlítésére. A költség meg nem fizetése esetén a hatóság a köztartozás adók módjára történő behajtását kezdeményezi a NAV-nál. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírság kiszabására kerül sor, a bírság alapja a parlagfűvel borított terület nagysága, a borítottság mértéke. A kiszabott bírság 15.000 Ft-tól 15.000.000 Ft-ig terjedhet.

A szociális törvény és a közfoglalkoztatási jogszabályok szerint ellátás csak annak adható, aki a portáját jó gazdaként gondozza, ennek ellenőrzése szintén a jegyző feladata. 

Helyi rendeletünk szerint kötelezhető és bírságolható az a tulajdonos, használó, aki az ingatlan és az ingatlan előtti járda tisztántartásáról nem gondoskodik. A beépített, illetve beépítetlen belterületi ingatlana előtti járdán, illetve mellette nőtt gazt nem írtja, a füvet nem ápolja, a kinyúló ágak és bokrok nyeséséről nem gondoskodik, ingatlanát (beleérve: ingatlan előtti közterület, az ingatlan udvarát, kertjét) nem gondozza, tisztítja, tartja rendben folyamatosan, a gyomnövényeket nem írtja.

Bízom abban, hogy a Tisztelt Lakosok, Ingatlanhasználók figyelnek portájuk és földjeik gondozására. Belátják, közös érdekünk a nagyközség szépítése, gondozása, a parlagfű elleni védekezés, hogy csökkenjenek az allergiás megbetegedések községünkben. Egyúttal elkerüljük a felesleges és drága hatósági eljárásokat, a kellemetlen helyzeteket, a bírságokat, a szociális és foglalkoztatási ellátások esetleges szüneteltetését.

Nem a bírságolásra törekszem, hanem arra, hogy az esetlegesen kötelezettségüket nem időben felismerő személyek mielőbb tegyék rendbe portájukat, telkeiket, az azok előtti közterületeket.  

Segítsük elő, tegyünk Pákozd szép faluképéért, élhetőségének gyarapításáért.

Pákozd, 2014. augusztus 7.                                      

                                              Tisztelettel, a jegyző távollétében: 

                                                                                                                                                dr. Varjú Mihály aljegyző

Vissza